Onderzoek Bouwen met (onbehandeld) Staal

Nexteria.nl Nexteria Toegepaste Materialen, Nieuws, Vakbladen 24 oktober 2019
Cover Bouwen Met Staal 2019-10  

Het conserveren van een staalconstructie is in veel gevallen overbodig. Het grote voordeel van onbehandeld staal komt naar boven bij Circulair Bouwen.  Ingenieur Frank Maatje en ingenieur Jan Pieter den Hollander publiceerden hun onderzoek naar het milieuvoordeel van onbehandeld staal in het vakblad Bouwen met Staal van oktober 2019. 

De keuzes die Nexteria en Circulairstaal in het constructie ontwerp gemaakt hebben, worden door dit onderzoek bevestigd.

“Rust Roest”, het Nederlandse gezegde dat zoveel betekent als: “wanneer je niets doet gaat je vermogen achteruit”. Geldt dat ook voor staalconstructies? De algemeen heersende gedachte is dat roest op termijn funest is voor de belastbaarheid van staal.  Of we vinden het gewoon niet mooi. Dus worden constructies massaal geconserveerd door middel van poedercoating of natlakken.

Hoe milieubelastend zijn deze coatings eigenlijk, met name bij hergebruik van staal? En is de materiaalafname over de levensduur van een onbehandelde constructie veel sterker dan bij behandeld staal?

Ingenieur Frank Maatje en ingenieur Jan Pieter den Hollander deden naar aanleiding van de toepassing van een 100% demontabele, remontabele en onbehandelde staalconstructie bij Nexteria, onderzoek voor het vakblad Bouwen met Staal.

De conclusie is verrassend: “De milieuwinst is niet immens, maar het grote voordeel gaat naar circulair bouwen. De profielen hoeven immers bij hergebruik niet worden behandeld (schoonmaken) en er zijn minder transportbewegingen nodig.”

Onze praktijkervaring: poets de constructie op met een natuurlijke olie en ook bij zichtwerk heb je dan een stoer, industrieel uiterlijk!

Circulair Bouwen doe je met Nexteria en Circulairstaal.

 

Klik op de afbeelding om de pdf te openen.

Bouwen Met Staal – Uitgave 2019-10