Aantoonbaar Circulair met Nexteria

Nexteria.nl Nieuws, Persberichten 6 februari 2020
Building Holland is verplaatst naar oktober, week 44, 2020 update: Building Holland is verplaatst i.v.m. het coronavirus

“Nexteria is aantoonbaar en gevalideerd circulair!
Hier zijn we zeer trots op en daarom nodigen wij u van harte uit voor een bezoek aan onze stand tijdens Building Holland in week 44, oktober 2020.
Lees verder voor meer informatie….

Nexteria staat midden in de markt en toont aan dat zijn aanpak in Circulair Bouwen toonaangevend is. Alle componenten die voor de naderende overheidsnormeringen nodig zijn, zijn al ingevuld: als eerste in Nederland heeft Nexteria een bedrijfsgebouw opgeleverd met een uitgebreid Gebouwpaspoort.

Dankzij de intensieve samenwerking met het NIBE, is het paspoort voorzien van gevalideerde waardes voor de Materialen Circulariteit Index (MCI), de Losmaakbaarheid Index (LI) en de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG).

Bovendien wordt elk Nexteria gebouw opgeleverd met Terugnamegarantie en een compleet en gevalideerd pakket voor duurzaam en circulair bouwen.

Het gebouwpaspoort van Nexteria met daarin o.a. de door NIBE gevalideerde waardes voor circulariteit, losmaakbaarheid en duurzaamheid en het Materialenpaspoort, wordt gepresenteerd tijdens Building Holland 2020. Building Holland is dé beurs voor een ieder in de de bouw- vastgoed- en installatiesector die een stap verder wil: duurzaam en circulair. Nexteria bereikt zijn doel door kennisdelen, innovaties, partnerschappen en netwerken.

Aanleiding

De politieke en maatschappelijke wens om tot een ander economisch model te komen, heeft geleid tot de overheidsambitie om in 2050 van Nederland een circulaire economie te maken. Met stimuleringsmaatregelen, subsidies en een opdracht aan zichzelf om in 2023 alle uitvragen op basis van circulariteit te doen, heeft de overheid de markt gevraagd circulaire producten en diensten te ontwikkelen.

Voor onze sector liggen de kansen in het circulair ontwerpen en bouwen. Ondanks verschillende initiatieven, blijken opdrachtgevers in de bouw echter nog terughoudend en komen circulaire plannen vaak niet verder dan de tekentafel. Men wacht op bewijsvoering en regelgeving.

Meten is weten. Complex?

Ondanks de aanjagende functie van de overheid, is ze zelf nog zoekende naar invulling van (nieuwe) regelgeving en normeringen. De bouwkolom heeft in twee jaar tijd enorm veel circulaire initiatieven en producten ontwikkeld. Met name aan de voorzijde van de bouwkolom is er veel beweging op circulair vlak. Maar een antwoord geven op de vraag: “wat is een circulair gebouw?” is niet eenvoudig. Er komen zoveel verschillende componenten samen bij de totstandkoming van een pand, dat het erg complex is om te meten of vergelijkingen te maken.

Versnippering

Er zijn inmiddels verschillende (reken)methodieken ontwikkeld door vooraanstaande partijen en samenwerkingsverbanden, die iets zeggen over de mate van circulariteit van een gebouw of de producten en materialen die toegepast zijn. Door de complexiteit van een gebouw is er geen eenduidige rekenmethodiek voor circulariteit. Er is dus sprake van versnippering in methodes.

Gebouwpaspoort

VDR Bouwgroep, initiatiefnemer van Nexteria, brengt Circulair Bouwen al in de praktijk. Door het samenvoegen van gevalideerde rekenmethodieken tot één verzameldocument, het Nexteria Gebouwpaspoort, wordt het begrip “circulair gebouw” concreet en ontstaat er inzicht in de waarde van alle toegepaste materialen. Uiteraard is het Materialenpaspoort één van de belangrijke onderdelen die in het BIM-model vastgelegd worden.

Binnen het circulaire model van de Ellen Mac Arthur Foundation, past Nexteria producten toe die eenvoudig hergebruikt (Re-use), hersteld (Refurbisch) of hernieuwd (Recycle) kunnen worden. Bovendien is het uitgangspunt van elk Nexteria gebouw: géén afval of stort van materialen aan het einde van de levensduur!

Gebouweigenaar weet waar hij aan toe is

Nexteria heeft als eerste in Nederland alle componenten al ingevuld die voor de naderende overheidsnormeringen nodig zijn. Dat er een volledig opgesteld materialenpaspoort beschikbaar is, is al vrij uniek. Nexteria gaat echter verder en levert een compleet en gevalideerd pakket voor duurzaam en circulair bouwen. Daarmee biedt Nexteria de gebouweigenaar een complete formule voor circulaire bedrijfshuisvesting en weet deze precies:

  • Hoe duurzaam het pand is (duurzaamheidslabels)
  • Hoe circulair het pand is (MCI)
  • Hoe eenvoudig demonteerbaar de gebouwonderdelen zijn (Losmaakbaarheids Index – LI)
  • Wat de restwaarde is van het pand, aan het eind van de gebruiksduur (Terugnamegarantie).
  • Waar de materialen vandaan komen (LCA’s / EPD’s),
  • Wat de impact van het pand op het milieu is (MPG)
  • Hoe laag de CO2 footprint is
  • En hoe energieneutraal het pand is (EPC/ BENG)

Meer weten?

Update: Building Holland is vanwege het coronavirus verplaatst naar week 44, oktober 2020.  Klik hier of op de onderstaande banner voor meer informatie.

We begroeten u graag in oktober op onze stand!

Building Holland is verplaatst naar oktober 2020, week 44. Klik voor meer informatie.

Building Holland is verplaatst naar oktober 2020, week 44. Klik voor meer informatie.