VDR Bouwgroep levert Gebouwpaspoort op
voor aantoonbaar circulair DC van Bleckmann

Nexteria.nl Bleckmann Almelo, Nexteria Gebouwpaspoort, Nieuws 30 mei 2023

 

Klik afbeelding voor de website met het Gebouwpaspoort VDR Bouwgroep heeft in 2023 het grootste aantoonbaar circulaire logistieke bedrijfsgebouw gerealiseerd, met uitstekende waarden voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen), MCI (Materialen CirculariteitsIndex) en LI (LosmaakbaarheidsIndex). Deze en nog meer circulaire- en duurzaamheidskenmerken, zijn vastgelegd in het Nexteria Gebouwpaspoort.

Een groot, circulair fulfilment center is niet langer verre toekomstmuziek. In maart 2023 is het grootste aantoonbaar circulair distributiecentrum van Nederland bouwkundig opgeleverd aan Bleckmann in Almelo. Van het pand is een Gebouwpaspoort opgesteld. En -uniek voor Nederland- het pand is voorzien van NL Terreinlabel C. 

De keuze voor circulair bouwen is een bewuste keuze. Bleckmann en VDR Bouwgroep willen de markt laten zien dat “het anders denken” omgezet dient te worden in “anders doen”. Het is meer dan een statement van wat mogelijk is als je de krachten bundelt, verantwoordelijkheid neemt en gedurfde keuzes maakt. Met deze next step in duurzaamheid willen beide bedrijven de hele logistieke sector, de bouwsector, de vastgoedmarkt en de overheden als uitgevers van bedrijventerreinen inspireren om mee het circulaire pad te bewandelen. 

bekijk het Nexteria Gebouwpaspoort voor Bleckmann, Almelo

Aantoonbaar Circulair Bouwen.

De volgende criteria zijn, o.a. door RVO, nauwlettend gevolgd vanaf de designfase t/m de realisatiefase:

 1. MPG score. Milieu Prestatie Gebouwen. Deze geeft de totale milieubelasting weer van de in het gebouw gebruikte materialen.
 2. LCI score. Een methodiek waarbij de losmaakbaarheid van gebouwen bepaald wordt. Deze losmaakbaarheid is een belangrijke randvoorwaarde voor het kunnen doorgeven van producten en materialen uit een gebouw, aan een volgende toepassing.
 3. MCI score. Materials Circularity Index. Deze zegt iets over het type materiaal dat ingezet wordt.

Het gebouw is gasloos, wordt verwarmd met warmtepompen en functioneert volledig op elektriciteit, opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Dankzij het innovatieve Sprinkler-systeem mogen er intern meer verdiepingen gecreëerd worden. Zo wordt de grondoppervlakte optimaler dan ooit benut. De coating op de gerecyclede en demontabele staalconstructie is een bio based coating. Het zijn maar enkele voorbeelden van diverse innovaties in dit gebouw.

Gebouwpaspoort

De toegepaste duurzame, losmaakbare en circulaire producten zijn geborgd in het gebouwpaspoort. Zo is het over 30 jaar duidelijk welke materialen het gebouw bevat. Maar nog belangrijker: welke materialen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Nexteria gaat echter verder en levert een compleet en gevalideerd pakket voor duurzaam en circulair bouwen. Daarmee biedt Nexteria de gebouweigenaar een complete formule voor circulaire bedrijfshuisvesting. De gebouweigenaar weet dus precies:

 • Hoe circulair het pand is (MCI);
 • Hoe eenvoudig demonteerbaar de gebouwonderdelen zijn (Losmaakbaarheids Index – LI);
 • Wat de impact van het pand op het milieu is (MPG);
 • Wat de restwaarde is van het pand, aan het eind van de gebruiksduur (Terugnamegarantie);
 • Waar de materialen vandaan komen (LCA’s / EPD’s);
 • Hoe duurzaam het pand is (duurzaamheidslabels);
 • Hoe laag de CO2 footprint is;
 • En hoe energieneutraal het pand is (EPC/ BENG).

Downloads

​De onderstaande documenten zijn ook in te zien via de projectpagina van Bleckmann op de website van VDR Bouwgroep.

Het opgestelde gebouwpaspoort van het pand is rechtstreeks te vinden op deze pagina, of klik op één van de onderstaande iconen.

Klik afbeelding voor de website met het Gebouwpaspoort
https://vdrbouwgroep.nl/duurzaamheid/nexteria/bleckmann-gebouwpaspoort/#gebouwpaspoort
Klik om door te gaan naar het gebouwpaspoort op de website van VDR Bouwgroep

Revisiestukken en as-built dossier op te vragen bij:

Nexteria B.V.
Dortmundstraat 30
7418 BH Deventer
Telefoon: 0570 – 690910
E-mail: [email protected]